Soğuk oda nedir? Soğuk oda özellikleri nelerdir?

Soğuk oda nedir? Soğuk oda özellikleri nelerdir?
Tahmini Okuma Süresi:11 Dakika 1991 Görüntüleme 1 Nis 2023

SOĞUK ODA

Soğuk Oda nedir? Soğuk Hava Deposu Ne İşe Yarar?

   Dış ortam sıcaklığından daha düşük derecelerde muhafaza edilmesi gereken ürünlerin yapay soğukluk oluşturularak uzun süre saklanabildiği odalardır. Soğuk hava deposu veya soğuk depo olarak da bilinir. Gıdaların anlık veya daha uzun süreli saklanabilmesi için en doğru yöntemdir. Erken bozulma riski olan sebze, tıbbi malzeme, gıda ürünleri gibi malzemelerin üretiminden tüketimine kadar soğuk depolarda korunması gerekir.

   Günümüzde en basit olarak evimizde bile soğutmaya ihtiyaç duyarız. Evlerimizde soğutma işlemi için ev tipi buzdolabı veya dondurucular işimizi çözerken işletmelerde, iş yerlerinde, büyük firmalarda ürünlerin bozulmadan, düzgün şekilde, doğal haline en yakın biçimde tutulabilmesi için daha büyük ebatlarda farklı sistemlerde soğutma araçlarına ihtiyaç duyulur. Soğuk oda veya soğuk hava depoları da bu noktada sorunları ortadan kaldırmaktadır. Artık günümüz şartlarında işletmelerin ürünleri uzun süre muhafaza etme anlamında aklına ilk gelen çözüm soğuk odalardır.

   Ürünlerin kalite kaybına uğramadan uzun süreli saklanması istenmektedir. Her tür ürünün belirli bir sıcaklık, nem, hava koşullarında tutulması gerekir. Soğuk odalardaki depolamalarda et, balık, deniz ürünleri, tıbbi malzemeler gibi ürünler ömrü uzatılarak korunabilmektedir. Soğuk oda, ürünlerin kimyasal ve biyolojik süreçlerini yavaşlatarak bozulma ve kalite kaybını engellemiş olur. Hem ticari hem kişisel alanda artık vazgeçilmez ürünlerden biri haline gelmiştir.

Soğuk hava depoları amaçlarına göre;

*Kısa süreli hizmet için soğuk oda

*Dağıtım için yapılmış soğuk depo

*Uzun süreli soğutma için soğuk depo olmak üzere 3'e ayrılır.

SOĞUK ODA PANELLERİ

Soğuk oda panelleri günümüzde son kullanma tarihi olan ürünlerde mali kayıpların en büyük sebebi doğru koşullarda depo edilememesidir. Buna sebep olan da soğuk oda depolarında kullanılan malzemelerin kalitesiz olmasıdır.

Soğuk hava depolarının veya soğuk odaların dış ortamın etkilerinden izole edilmesini sağlayan yalıtımlı malzemelerdir. Saklanan gıda veya malzemelerin fazla sıcaklıktan korunması ne kadar önemliyse, istenilen sıcaklık seviyesini korumak da bir o kadar önemlidir.

Soğuk oda panellerinin temel işlevi budur. Soğuk oda panelleri sayesinde istediğiniz sıcaklık elde edilir. Soğutma yapılan alanda ısıtma ve soğutma kontrolü sizin elinizde olur. Bu sayede verimlilik arttırılır. Soğuk zincirin en önemli halkalarındandır. Paneller erkek ve dişi yapıda birbirine geçmeli olarak dizayn edilmiş bir kilit sistemiyle çalışır. Bu kilit sistemi panellerin kolayca monte ve demonte edilmesine kolaylık sağlar, panellerin yapısı bozulmaz.

Panelleriz düzgün, hatasız döşenmesi randımanını arttıracaktır. İzolasyon iyi yapılmadığı sürece kar elde etmek mümkün değildir. Aksine daha fazla enerji tüketimi yaparak zarara sokma ihtimali yüksektir. 

Soğuk Oda Panelleri Fiyatları

Soğuk oda panelleri fiyatları kullanılacak malzeme kalitesine göre değişmektedir. Panel malzemesi soğuk odalarda kullanılan standartlarda olmalıdır. Soğuk oda metrekaresini biliyorsanız hemen bilzeri arayarak fiyat talebinde bulunabilirsiniz.

Soğuk Oda Panellerinin Avantajları Nelerdir?

-Hızlı üretilir.
-Darbe ve çarpmalara dayanıklıdır.
-Monte ve demonte edilmesi, taşınması kolaydır.
-Yüksek enerji tasarrufu sağlar.
-Uzun ömürlüdür.

Sıkça Sorulan Sorular

-Soğuk Oda Sandviç Panel Nedir?

Galvaniz sac veya alüminyum levha arasına belirli bir kalınlık ve yoğunlukta poliüretan enjeksiyon uygulanarak üretilen soğuk oda panelidir. Yüzey kaplaması olarak kullanılır. Kullanıldıkları alanda yüksek performansta ısı, ses ve su yalıtımı sağlar. Montaj kolaylığı, çabuk temizlenebilmesi, uzun ömürlü olması, dayanıklı malzemeden üretilmesi, enerji tasarrufunun yüksek olması soğuk oda sandviç panellerin tercih edilme seviyesini  gün geçtikçe arttırmaktadır. Hava sızdırmaz ve ısı yalıtımı performansı yüksektir. Düz ve çizgili yüzey olarak üretimi mevcuttur. Paslanmaz çelik ve PVC film laminasyonlu yüzey seçenekleri de bulunmaktadır.

-Soğuk Oda Panelleri Nerelerde Kullanılmaktadır?

*Laboratuar ve hastaneler

*Dondurulmuş gıda tesisleri

*Et ve et işleme tesisleri

*Deniz mahsulleri işleme ve paketleme 

*Gıda ürünleri depolama

*Alışveriş merkezleri

*İlaç sanayi

*Kimya

*Medikal 

-Soğuk Oda Panellerinin Boyutları Nelerdir?

Genel olarak soğuk oda panelleri kalınlık olarak 60mm-80mm-100mm-120mm-150mm ve 200mm olarak üretilmektedir. Boy olarak da maksimum 13 metreye kadar istenilen boyutlarda üretimi sağlanmaktadır.

-Soğuk oda paneli pozu nedir?

Soğuk oda paneli pozu kullanılan panel malzemesinin sac ve poliüretan malzemesinin değerlerine denir.


Soğuk oda paneli ankaraSoğuk oda paneli ikinci elSoğuk oda paneli izmirSoğuk oda panelleri istanbulSoğuk oda paneli bursa


Soğuk Oda Nerelerde Kullanılır?

-İlaç endüstrisi

-Süt ve süt ürünleri soğutma

-Patates, soğan havalandırma

-Unlu mamüller

-Lojistik depo

-Et ve et ürünleri soğutma

-Deniz ürünleri soğutma

-Muz sarma odaları ve yeşil muz muhafaza

-Kesimhaneler

-Okullar

-Oteller

Soğuk Oda Depolamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

*Soğuk oda depolamasında temel ilke saklanacak ürünün bozulmadan, tüketim ömrünü uzatmaktır.

*Uygun koşullar sıcaklık ve bağıl nemin ayarlanması ile oluşturulur. En uygun sıcaklık, ürünü dondurmadan solunumu en aza indirgeyendir. En uygun nem oranı ise üründe su kaybına sebep olmayan, bozulma, içte kararma yapmayan nem seviyesidir.

*Dondurulmuş ürünlerde -18 dereceden daha düşük sıcaklıkta muhafaza yapılmalıdır.

*Ürünler doğal yapıları bozulmadan, uygun şartlarda saklanmalıdır.

*Depo içinde nemin fazla olması su oranını arttırarak üründe bozulmaya sebep olur.

*Ürün donma sıcaklığından 1-2 derece yüksek sıcaklıkta saklanmalıdır.

*Dalından koparılan meyvelerin hemen solunumları düşürülmeli bu yüzden de soğutulmalıdır.

*Her ürünün kendine özgü sıcaklık ve nem derecesi vardır. Bir depoda farklı türde ürün depolamak ürün kaybına yol açabilir.

Soğuk Hava Depolarının Özellikleri Nelerdir?

1)Depo üstü tavan ve çatılar sızma, akma yapmamalıdır.

2)Zemin pürüzsüz, duvarlar kolay temizlenebilir şekilde, sıvası dökülmemiş olmalıdır.

3)Sıcaklık değişmelerinde etkilenmeyen sağlam yalıtım yapılmalıdır.

4)Tavanla deponun üst yüzeyi arasında 80-90 cm boşluk bırakılarak hava akımını engellemeyecek şekilde istifleme yapılmalıdır.

5)Zeminde kaymaya karşı kaliteli zemin paneli kullanılmalıdır.

6)Soğuk odalarda en önemli mekanizma kapılardır. Kapı üzerindeki sızdırmaz contaların kalitesi verimlilik ile doğru orantılıdır. 

7)Soğuk hava deposu negatif değerlerde çalıştırıldığında soğuk hava depo kapısında ısıtıcı (rezistans) yapılmış olmalıdır.

Soğuk Odada Ürünler Hangi Derecede Saklanmalıdır?

Kırmızı ve Beyaz Etler: Taze kesilmiş etler renklerinin değişmemesi için 0-1,7 derecede ve %90-95 nem seviyesinde saklanmalıdır.

Süt ve Süt Ürünleri: Peynirler 0 ile +5 derece aralığında 5-6 ay süreyle saklanabilir. Süt ise 0 ile +4 derece aralığında saklanabilir. Ancak süt ne kadar titiz de davranılsa da çiğ olan süt 4 gün, pişmiş süt ise 7 güne kadar muhafaza edilebilir. Tereyağları soğuk depolarda +4 ile +10 derecede saklanmalıdır. 

Yumurta: -2,5 ile +2 derecede ve %80-85 nem aralığında muhafaza edilir. 

Mantı ve Hamur Ürünleri: Hamur işleri -16 ile -20 derecede saklanabilir. 

Su Ürünleri: Balık ve türleri -5 derece  ve %90-95 nem seviyesinde 20 güne kadar depolanabilmektedir. 

Soğuk Odalarda Kaç Farklı Sıcaklık Ayarı Vardır?

1)Soğuk Oda:  -5 ile +5 derece arasındaki odalardır. Taze olarak gelen birçok ürün bu ayarda muhafaza edilir.

2)Serin Oda: +2 ile +15 derece arasındadır. Taze sebze ve meyveler, süt ürünleri, yumurta gibi ürünlerin saklandığı sıcaklık seviyesidir.

3)Donmuş Oda: -15 ile -25 arası sıcaklıktadır. Dondurulmuş ürünler bu ayarda muhafaza edilir. Çözünme olmaması için soğutma yükünün iyi hesaplanması gerekir.

4)Şoklanmış Oda: -25 ile -40 derece aralığındadır. Uzun süreli saklanmak istenen ürünler bu ayarda korunur.

Soğuk Oda Neden Karlanma Yapar?

   Evaporatörden kaynaklanan bir sorun veya ortamdaki nem ayarının yanlış olması soğuk odada karlanmaya sebep olabilir. Bir diğer karlanma yapan etken ise termostatın bozulmasıdır. Oluşabilecek herhangi bir problemi önlemek ve basit yöntemlerle hallederek maliyeti düşürmek için soğuk odaların zamanı geldiğinde periyodik bakımlarının yaptırılmasını önermekteyiz. 

Soğuk Oda Çeşitleri Nelerdir?

   Her malzeme ve gıda ürünlerinin saklanma koşulları ve dereceleri farklı olduğundan soğuk odalar da birçok sınıfa ayrılmıştır.

1)Ev Tipi Soğuk Oda

   Soğuk odalar sadece endüstri, sanayi gibi iş alanlarında değil kişisel kullanım için de kullanılmaktadır. Evlerimizde kullandığımız buzdolabı ve dondurucular ev tipi soğutma kategorisine dahildir. Evlerde kullanılan buzdolapları 400-600 litre hacme sahiptir. Bir buzdolabının kapladığı alanda dört buzdolabının soğutması kadar alan elde edebilirsiniz. Evinizin herhangi bir alanını soğutma alanına çevirebilirsiniz. Ev tipi soğuk odaların buzdolabından farkı daha az enerji harcaması ve satın alınan gıda ürünlerinin uzun süre boyunca sağlıklı şekilde muhafaza edilebilmesidir.

2)Konteyner Soğuk Odalar 

   Konteyner soğuk odalar taşınabilir olma özelliğiyle ön plana çıkmaktadır. Genellikle özel amaçlı alanlarda kullanılır. Askeriyelerde, yurtdışında, şoklama odalarında tercih edilir. Dış etkenlerden etkilenmeyen gövde yapısı ve kolay taşınabilmesi konteyner soğuk odaların tercih edilmesini sağlar. Taşımacılık sektöründe de sıkça kullanılmaktadır. Çabuk bozulabilen sebze ve meyveler güvenli şekilde, tazeliğini kaybetmeden gideceği yerlere ulaştırılır. Hazır gıda sektöründe eğer doğru muhafaza modeli tercih edilmezse verilecek kayıplar ciddi sıkıntılara sokabilir. Bu noktada konteyner soğuk odalar işletmelerin imdadına yetişmektedir. Standart ölçülerin dışında istediğiniz ölçülerde üretimi sağlanabilmekte, bu özelliğiyle de kullanımı her sektörde gittikçe artış göstermektedir. Konteyner soğuk odalarda içerideki sıcaklık belli bir noktaya geldiğinde otomatik olarak soğutma sistemi devreye girer. 

3)Tıbbi Soğuk Odalar

   Sağlık sektöründe soğuk odalar olmazsa olmazdır. Maddi ve manevi değeri yüksek olan aşı ve ilaçlar insan sağlığında önemli rol oynamaktadır. Bu ürünlerin muhafazası da hem ülkenin ekonomik kaybını önlemek hem de vatandaşlar açısından önemlidir. Özellikle aşılar ısı, ışık, donma gibi etkilerden çabuk etkilenen hassas ürünler olduğu için korunma yöntemine dikkat edilmelidir. İlaç ve aşıların üretimden tüketime kadar insan ve malzeme bütünleşmesinden oluşmasına soğuk zincir denir. Soğuk zincirin en önemli noktası insandır. Eğer insanlar malzemeleri doğru şekilde muhafaza edemezse tıbbi soğuk odalar ne kadar gelişmiş olursa olsun ürünler üzerinde olumlu etki sağlanamaz. Aşıların korunduğu soğuk odalarda dikkat edilmesi gereken önemli nokta aşıların duvara mesafeli şekilde dizilmesidir. Çünkü aşı odalarının net hacmi brüt hacminin yarısı kadardır. 

4)Narenciye Soğuk Hava Deposu

   Tarım ülkemizde önemli bir geçim kaynağıdır. Sebze ve meyve yetiştiriciliğinin artması yeni bir sektör oluşturmuştur. Oluşan yeni sektörde sebze ve meyvelerin tüketiciye ulaştırılana kadar doğru şekilde muhafaza edilmesi narenciye soğuk hava depolarının ortaya çıkmasını gerekli kılmıştır. Hasat edilen ürünlerin doğru koşullarda saklanamaması erken bozulmaya ve dolayısıyla ekonomik zarara sebep olmaktadır. Narenciye soğuk hava depoları sebze ve meyvelerin son ana kadar taze şekilde kalmasını sağlayarak hem üreticiye hem tüketiciye fayda sağlamaktadır. Narenciye soğuk hava depoları sayesinde mandalina, portakal, greyfurt, limon gibi ekonomik değere sahip ürünlerimiz zarara uğramadan tüketiciye ulaştırılarak ekonomiye katkı sağlamaktadır. 

5)Proses Ortam Soğuk Odaları

   İşlemeye açık gıda ürünleri işlenme sürecinde yeterli koşullar oluşturulamayınca bozulur ve üreticiyi zarara sokar. Proses ortam soğuk odaları bu tür işlenmeye açık ürünlerin muhafazası için üretilmiştir. Ürünlerde bakteri oluşmadan sağlıklı şekilde tüketiciye ulaşmasını sağlar. Doğal olarak günümüzde gıda işletme tesislerinde işleme, paketleme, parçalama gibi bölümlerde proses ortam soğuk odaları mevzuat gereğince mecburi kılınmaktadır. Proses soğutma alanlarında ürünlerin bakteri oluşmadan saklanabilmesi ve içerideki personellerin de soğuk hava koşullarından olumsuz etkilenmemesi için özel olarak dizayn edilmiştir. 

6)Et ve Tavuk Soğuk Odası

   Et ve tavuk ürünleri üretimden tüketimine kadar soğuk alanlarda korunması gerekir. Kesilen hayvanda herhangi bir zararlı bakteri, mikroorganizma yoksa bile kesildikten kısa süre sonra ete birçok mikrop bulaşabilir ve bu direk insan sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu sebeple özellikle et ve tavuk ürünlerini saklarken çok dikkat edilmesi gerekir. Et ve tavuk soğuk odaları hem etin kararmasını engeller ve zararlı bakterilerin oluşumun engeller. Tavuk eti kırmızı ete göre daha çabuk bozulma ve etkilenmeye meyillidir. Uygun koşullar sağlandığında et ürünleri de uzun süreler boyunca sağlıklı şekilde tüketime hazır halde saklanabilmektedir.

7) Süt Ürünleri Soğuk Hava Deposu 

   Bilindiği üzere süt ve süt ürünlerinin bozulma süresi diğer ürünlere göre oldukça kısadır. İlk aşamasından son aşamaya kadar soğuk zincirde oldukça hassas hareket edilmelidir. Süt ve süt ürünlerinin içindeki mikroorganizmalar uygun koşullar sağlanamadığı takdirde kısa sürede zararlı hale gelmekte, küflenip bozulmaktadır. Bu sorunların önüne geçmek için süt ürünleri için soğuk odalar üretilmiştir. 

8) Unlu Mamül Soğuk ve Donuk Odalar

   Soğuk oda depolarında kullanılan paneller, üniteler, tabanlar ve diğer birçok parça son teknolojiye uygun üretilmektedir. Unlu mamül üreten tesisler gün geçtikçe artış göstermektedir. Çok farklı çeşitlerde ve fazla ürün üretimi doğru depolama için soğuk odaların kullanımını zorunlu kılmaktadır. Önceden unlu mamüllerin raf ömrü oldukça kısaydı. Ancak günümüz teknolojisiyle birlikte soğuk odalar sayesinde raf ömrü belirgin bir farkla uzamakta ve sağlıklı şekilde muhafaza edilmektedir. Pasta, börek, ekmek, kek, poğaça gibi unun kullanıldığı her ürün doğru koşullarda soğuk hava depolarında uzun süre korunabilmektedir. 


 Tavsiye Yazı:Soğuk Hava Deposu 

Tavsiye Yazı: Regülatör Nedir?

Tavsiye Yazı: Kondenser Nedir?