Regülatör Nedir? Ne işe Yarar? Regülatör Çeşitleri Nelerdir?

Regülatör Nedir? Ne işe Yarar? Regülatör Çeşitleri Nelerdir?
384 Görüntüleme 23 Mar 2023

REGÜLATÖR NEDİR

Regülatöre nedir'e değinmeden önce regülasyon hakkında sizlere bilgi vermek isterim. Regülasyon, kelime olarak Regüle etmek, bir şey düzenlemek ayarlamak anlamına gelmektedir. Yani yapılan işlerin tamamına Regülasyon denilmektedir. Regülasyon terimi ayrıca ekonomi ve siyaset gibi alanlarda da kullanılmaktadır. Biz elektrik devreleri üzerinde yapılan regülasyon ve regülatöre değineceğiz.

Regülatör, birçok elektrikli cihazın yapısında bulunmaktadır. Elektrikli cihazlara gelen yüksek akım veya düşük akımı (voltajda diyebiliriz) düzenleyip istenilen voltaja sabitleyen cihazlara Regülatör denir. Burada regülasyonu yapan cihaz Regülatördür. Regülatörler aynı zamanda tek sarımlı trafolara da benzetilmektedir.

Regülatör Ne İşe Yarar?

Regülatör ne işe yarar? Trafoların merkezi yerlere yakın olduğu yerlerde ani voltaj yükselmesi, uzak olduğu yerlerde ise voltaj düşmesi gibi problemler sık sık yaşanmaktadır. Bu gibi voltaj değişimlerinde regülatörler devreye girmektedir.

Regülatörler, elektrikle çalışan cihazlarda bir tampon görevi üstlenir. Yani cihaza gelen akım düşükse bu akımı istenilen düzeye yükseltir eğer cihaza gelen akım yüksekse bu akımı da istenilen düzeye indirir. Böylece voltaj istenilen düzeyde sabit tutulur ve cihazlarınızın ani voltaj değişikliklerinde zarar görmesi engellenmiş olur.

Regülatör Nasıl Çalışır?

Regülatörleri tek sarımlı bir trafoya benzetebiliriz. Regülatörler girişteki akımın düşük olduğu durumlarda giriş sargısının çıkış sargısına göre oldukça fazla sarımlı olması, girişteki akımın yüksek olduğu durumlarda ise giriş sargısının çıkış sargısına göre oldukça az sarımlı hale gelmesi ile voltajı ayarlar.

Ayrıca voltaj düzeylerine göre monofaze (Tek girişli) ve Trifaze (üç girişli) Regülatör çeşitleri de bulunmaktadır. Genellikle evlerde monofaze, sanayi de ise trifaze Regülatörler tercih edilmektedir.


Regülatör Çeşitleri Nelerdir?

Elektrik sistemleriyle çalışan cihazlarda sabit ve düzenli bir gerilime ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle elektrikle çalışan cihazlar yüksek veya düşük voltajla karşılaşmak istemezler. Çünkü kararsız şebekeden gelen akımlar elektrikle çalışan cihazlara kolaylıkla zarar verebilmektedir. Bu gibi durumlarda voltaj regülatörleri devreye girip bir gelen akımı bir tampon gibi sabit bir değerde tutmaya yarar. Yani şebekeden gelen akım giriş yaptıktan sonra dengelenip çıkışta cihaza dengelenmiş bir akım vermektedir.

Dengeleme işlevine ilave olarak birçok regülatör; giriş / çıkış düşük gerilim kesme, giriş / çıkış yüksek gerilim kesme, aşırı yük kesme, çıkış başlatma ve durdurma tesisi, manuel / otomatik başlatma, gerilim kesme ekranı, sıfır gerilim anahtarlama gibi ek özelliklerle birlikte üretilir.

1-Role Tip Voltaj Regülatörü

Yaygın olarak kullanılan bu tip regülatörler evlerde ve ticari alanlarda kullanılan düşük dereceli cihazlarda tercih edilmektedir. Aynı zamanda maliyetinin az olması ve hafif olması avantajları arasında sayılmaktadır. Yüksek gerilimlere daha az dayanıklı olup hızları da düşüktür.

2-Servo Voltaj Regülatörü

Servo voltaj regülatörleri, yüksek çıkış gerilimi ayarı için kullanılır. Bu tip regülatörler tek faz, 3 faz dengeli ve 3 faz dengesiz tipte olabiliyor. Tek faz tipinde bir transformatöre bağlı bir servo motor, 3 faz dengeli tipinde üç transformatöre bağlı bir servo motor, 3 faz dengesiz tipinde üç transformatöre bağlı üç servo motor ve üç ayrı kontrol devresi bulunmaktadır.

3-Statik Voltaj Regülatörü

Statik voltaj regülatörleri, çok hassas regülasyona sahiptir. Servo regülatörlere kıyasla çok daha hassas yapıdadır. Bu regülatörler hassas gerilim regülasyona, hareketli parçalarının olmaması nedeniyle bakım gerektirmemesine, yüksek verim ve yüksek gerilim gibi avantajları nedeniyle çok tercih edilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular?

-Voltaj regülatörü nedir?

Voltaj regülatörü regülatöre denir.


Tavsiye Yazı:Soğuk Hava Deposu Servisi
Tavsiye Yazı: Evaporatör Nedir?
Tavsiye Yazı: Et Dinlendirme Dolabı Nedir?

Servo Regülatör Nedir-Trifaze Regülatör Nedir-Monofaze Regülatör Nedir-Varyak Nedir-Statik voltaj regülatörü-Regülasyon-Regülatör-Voltaj regülatörü çeşitler