Mekanik soğutma sistemi nedir?

Mekanik soğutma sistemi nedir?
Tahmini Okuma Süresi:3 Dakika 3726 Görüntüleme 22 Mar 2023

MEKANİK SOĞUTMA SİSTEMİ

Mekanik soğutma sistemi nedir?

Mekanik soğutma sistemi, temel mantık olarak soğutucu akışkanın buharlaştırılıp tekrar sıvı hale getirilmesiyle çevreden aldığı ısı yardımıyla çevrenin sıcaklığını düşürmeye dayanır. "Buhar Sıkıştırmalı Mekanik Soğutma" olarak da bilinir. Günümüzde en çok kullanılan soğutma sistemidir. Evlerimizde, işyerlerinde, endüstriyel alanlarda başta olmak üzere hayatın her alanında mekanik soğutma sistemlerini görebiliriz. Kullandığımız buzdolaplarından, iş yerlerinde kullanılan soğutma depolarına kadar her sektörde soğutma sistemi çoğunlukla mekanik soğutma ile sağlanır.

Mekanik Soğutma Çevrimi Nasıl Çalışır?

Soğutma çevriminde amaç, soğutulmak istenen ortamdan ısıyı alarak yüksek sıcaklık bölgesine aktarmaktır. Soğutma çevriminde esas olarak 4 durum değişimi olmaktadır;

a)Kompresörde sıkıştırma
b)Yoğunlaştırıcıdan akışkan ısısının çevreye yayılması
c)Genleşme valfinde kısılmanın olması
d)Buharlaştırıcıda sabit basınç altında ısı alınması 

Mekanik soğutma çevrimi temel olarak buharlaştırıcı- kompresör- yoğuşturucu üçlüsü arasında gerçekleşir.

Mekanik soğutma sistemi elemanlarını ve görevlerini daha yakın tanımak tanımak için sizlere basit soğutma çevrimiyle ilgili bir video paylaşacağım. 



Mekanik Soğutma Sistemi Elemanları Nelerdir?

 1)KOMPRESÖR: Soğutma sistemlerinde en önemli parçadır. Evaporatörlerden emiş borusuna gelen düşük basınç ve sıcaklıktaki gaz formundaki soğutucu akışkanı emerek sıvı hale geçene kadar sıkıştırır. Yüksek basınç halinde kızgın gaz halinde kondensere gönderir. Evaporatörden emilip kondensere gönderilen soğutucu akışkan kompresörler arıcılığıyla saat başına evaporatörden kondensere taşıdığı ısı mikatarı ' kompresör kapasitesi' olarak isimlendirilir. 

2)KONDENSER: Yoğuşturucu olarak da bilinir. Buharlaştırıcıdan aldığı ısıyla buharlaşan ve kompresörde sıkışan yüksek basınç ve kızgın haldeki soğutucu akışkanın ısısını dışarı vermesi suretiyle sıvı hale geçmesini sağlayan elemandır. Kondenserin ısıyı sıcak soğutucu akışkan buharından soğuk ortama atabilme kabiliyetine 'yoğuşturucu kapasitesi' denir. 

3)GENLEŞME VALFİ: Kondenserden yüksek basınçta çıkan soğutucuyu, istenilen evaporatör basıncına düşürmede kullanılan parçadır. Küçük sistemlerde genleşme valfi olarak kılcal borular kullanılırken, daha büyük sistemlerde otomatik ve termik genleşme valfi kullanılır. 

4)EVAPORATÖR: Bir diğer adı 'buharlaştırıcı' dır. "Soğutma serpantini" olarak da bilinir. Soğutma sisteminde soğutucu akışkanın sıvı halde girip buharlaşınca gaz olarak çıktığı kısımdır. Soğutucu, evaporatörün kanallarına girince ısıyı, soğutulan ortamdan soğurur, ısıyı ortamdan uzaklaştırırken kaynamaya başlayarak buharlaşır. 

5)MANOMETRE: Sistemdeki gazın basıncını ölçer.

6)DRAYER: Bilinen ismiyle 'süzgeç, filtre' dir. Sistemde kuru ve temiz soğutucu akışkan ile temiz yağ dolanmalıdır. Soğutucu sistemin içerisinde bir miktar su bulunabilir. Toz veya küçük diğer parçalar sistemdeki boruları tıkayabilir. Bu gibi sorunların önüne geçmek için drayer kullanılır.

7)FARK BASINÇ ANAHTARI: Kompresörün emme ve basma işlemlerindeki alçak ve yüksek basınç seviyelerinin istenilen sınırlar içerisinde durmasını sağlar. 

8)EŞANJÖR: Aşırı kızdırma, soğutma yaparak sistemdeki verimi arttırır.

9)SUSTURUCULAR: Kompresörün basma hattındaki ses seviyesini engellemek için kullanılır.

10)AKÜMÜLATÖR: Sistemde bazen istenmeyen sıvı kaçışları olabilir. İstenmeyen bu akışkanı önceden kaparak engeller.

11)YAĞ AYIRICI: Sistemde dolaşan yağ miktarını kontrol ederek sistemin verimini arttırmakla görevlidir.

Mekanik Soğutma Sistemi Nerelerde Kullanılır?

-Soğuk Hava Depoları
-Restorantlar
-Oteller
-Yemekhaneler
-Gıda Stok Tesisleri
-Fabrikalar


Tavsiye Yazı: Soğuk Hava Deposu
Tavsiye Yazı: Kondenser nedir?
Tavsiye Yazı: Evaporatör Nedir?