Dolap Arızaları Nelerdir? En Çok Karşılaşılan Arızalar Nelerdir?

Dolap Arızaları Nelerdir? En Çok Karşılaşılan Arızalar Nelerdir?
Tahmini Okuma Süresi:4 Dakika 20225 Görüntüleme 24 Şub 2024

Dolap Arızaları Nelerdir?

Dolap arızaları nelerdir bunları sizlere kısaca açıklıyoruz. Evde, işte, endüstride her alanda birçok farklı teknolojik makinelerden yararlanılır. Soğutma odaları, dolaplar da bunlar arasındadır. Teknolojik sistemler birçok parçadan meydana geldiği için hepsi tek tek bakım ve özen gerektirir.

Sık Karşılaşılan Dolap Arızaları

Zamanla kullanıma bağlı olarak veya parçaların teknik sıkıntılarından dolayı farklı arızalarla karşılaşabiliriz. Bu yazımızda gün içerisinde sıkça karşılaştığımız dolap arızalarını başlıklar altında inceleyeceğiz.

Dolap Neden Soğutmuyor?

Dolap arızaları konusunda en çok karşılaşılan sorun dolabın soğutmaması oluyor. Öncelikle bizim yapabileceğimiz kontrolleri yapıp eğer sorun çözülmezse servis çağırmalıyız. Bunun için eğer dolap soğutmuyor ise ilk bakmamız gereken yer prizdir. Fişin takılı olup olmadığını veya gevşemiş durumda olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Eğer fiş takılıysa fişi çıkarıp prizin elektrik durumu kontrol kalemiyle incelenmelidir. Eğer prizde enerji yoksa sigortanın atma ihtimali göz önüne alınarak şalter kontrol edilmelidir. Bu şekilde sorun çözülebilir. Ancak prizde enerji var, fiş takılı olduğu halde dolap yine de soğutma işlemi yapmıyorsa elektronik kartı veya motoru arıza yapmış olabilir. Bu durumda teknik servisi aramamız gerekir. Dolap soğutmuyor arızasına sebep olabilecek diğer nedenler şunlardır;

   *Fanda oluşabilecek bir sıkıntı soğutma işlemini engeller
   *Dolabın kapağı uzun süre açık kalmış olabilir.
   *Dolapta bulunan boru veya kanallar tıkanmış olabilir.
   *Kompresörde arıza olabilir.
   *Rezistanslar yanmış olabilir.
   *Dolap lastiklerinde esneme olabilir.

Soğutucu Çok Ses Çıkarıyor, Gürültülü Çalışıyor

   İlk adım olarak soğutucunun bulunduğu zeminin kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer düz bir zeminde değilse çalışan motor gürültüye sebep olur. Gürültüden de öte zamanla başka arızaların oluşmasına da sebebiyet verebilir. Eğer zemin düz ise sesin nereden geldiği doğru tespit edilmelidir.

Soğutma sistemlerine dolan gazlar ses oluşturabilir. Bu sesler genelde su akıtma sesi gibidir. Uğultu veya titreşim gibi sesler kompresördeki bileşenler tarafından da oluşturulabilir. Tıklama şeklindeki ses ise termostatın açılıp kapanma sesidir. Bu sesler normaldir. Dolabın gereğinden fazla doldurulması da gürültülü çalışmasına sebebiyet verir. Gürültülü çalışmasına sebep olabilecek diğer nedenler şunlardır;

   -Dolabın üstünde herhangi bir öğenin bulunması
   -Sistemdeki boru bağlantılarında sallantının olması
   -Dolap arkasındaki sistem ve boruların duvar veya herhangi bir yere temas etmesi
   -Kompresördeki yağın yetersiz olması
   -Fan pervanesinin bükülüp titreşim yapması

Dolap Kötü Kokuyor(Dolap koku yapıyor)

   Evlerimizdeki buzdolabı veya dondurucularda, endüstriyel soğutma odalarında çok sayıda ürün bir arada bulunmaktadır. Her ürün ne kadar koşulları iyileştirilse de belli bir zamana kadar saklanabilir. Dolapta kokunun oluşmasına sebep olabilecek ilk sebep içindeki ürünlerdir.

Dolaptaki ürün bozulmuş olabilir veya içerideki bir ürün kendine has bir kokuya sahiptir. Bu dolabın kokusunu değiştirir. Bu durumda yapılabilecek en doğru şey dolaptaki bütün ürünlerin dışarı alınıp dolap içinin yüksek performanslı temizlik ürünleriyle temizlenmesidir. Özel temizleme mendilleri kullanılabilir.

Dolap içerisindeki küf, mantar ve bakteriler de kötü kokuya sebep olur. Silme işleminden sonra ise dolabın, dondurucunun dikkatli şekilde kurutulması gerekir. Nem oluşması engellenerek kötü kokunun da önüne geçilir. Eğer dolabın temizlenme işleminden sonra da koku geçmiyorsa dondurucuda kirli su birikmiş olabilir. Bu noktada teknik servisi çağırmamız gerekir.

Dolap veya Soğutucunun Duvarında Nem Oluşuyor

   Dolap içerisindeki buharlaşma, nem, terleme sorunlarında öncelikle dolap kapağının tam olarak kapalı olduğundan emin olmalıyız. Dolap kapağı tam kapanmadığında, kapı lastikleri esnediğinde dolap içerisine giren hava sebebiyle dolap içerisinde buharlaşma, nemlenme görülebilir. Bir diğer sebep ise içerisine sıcak bir gıdanın konulmasıdır. İçeriye konan sıcak gıdayı soğutmak için daha fazla uğraşması neme sebebiyet verir. 

Dolabın Arka Duvarı Aşırı Karlanma Yapıyor

   Soğutucu içerisinde soğuk hava eşit şekilde dağılmadığında arka duvarda karlanma meydana gelir. Bunu önlemek için dolabın iç duvarlarıyla içerideki gıda maddeleri arasında boşluk bırakılmalıdır. Bir diğer sebep ise soğutma derecesinin doğru ayarlanamamış olmasıdır. Mevsim sıcaklıklarına göre soğutucu dolapların sıcaklık ayarlarının değiştirilmesi gerekir.

Kompresör Devreye Girmiyor 

   Elektriğin gidip gelmesi gibi herhangi bir enerji kesilmesi durumunda basınç dengelenemediği için soğutucu termik atabilir. Eğer 10 dk gibi bir süreden sonra devreye girmiyorsa teknik servis çağırılmalıdır. Kompresör devreye girmiyor arızasına sebep olabilecek diğer etkenler;

   *Şalterin devre dışı olması
   *Termik arızası
   *Kompresör motoru arızası
   *Termostatın arızalı olması
   *Düşük enerji beslenmesi 

Tavsiye Yazı: Soğuk Hava Deposu
Tavsiye Yazı: Çikolata Dükkanı Açmak İçin Ne Yapılmalı 
Tavsiye Yazı: Kondenser Nedir? Ne İşe Yarar?

Tavsiye Yazı: Soğuk Hava Deposu Servisi